joi, 15 decembrie 2011

Cele 7 principii ale creierului. Gimnastica creierului!

1. Stimuleaza`te fizic. Misca`te. Danseaza, fa exercitii aerobice, inoata, joaca tenis sau fotbal. Fa exercitii de lateralitate, adica cu mana stanga atinge`ti urechea dreapta si cu mana dreapta atinge`ti nasul, dupa care inverseaza`le, si repeta miscarea pana o stapanesti complet.

2. Bea 8 pahare cu apa pe zi! Dupa cum sustin expertii, acest lucru nu este optional, ci obligatoriu daca dorim sa ne functioneze creierul la capacitate maxima. Si daca suntem stresati, trebuie sa marim la 16 pahare de apa pe zi. 90% din volumul creierului este apa, si este principalul vehicul de transmisii electrochimice.

3 Oxigeneaza`te. Fa exercitii, pleaca la tara. Inainte de o intalnire importanta sau de o munca ce are nevoie de concentrare, respira adanc. Respira in 4 timpi. Tine aerul in 16 si expira in 8. Doctorul Otto Warburg (Premiul Nobel in Fiziologie) a facut un experiment in care a reusit sa converteasca celulele sanatoase in maligne, printr`un proces lent de reducere de oxigen. Inconjoara`te de plante. Stiai ca o singura planta poate inlatura particulele contaminate din aer intr`un spatiu de 9 m2? Plantele maresc ionizarea negativa a aerului si in incarca de oxigen, crescandu`ne productivitatea cu 10%. Unele plante, cum ar fi cele din familia "dracaena" s`au dovedit a fi cele mai bune prietene pentru oxigenare.

4. Consuma alimente pentru creier. Creierul are nevoie de 5 portii de fructe si legume/verdeturi pe zi,seminte, nuci, usturoi, cereale complete, ciuperci, uleiuri presate la rece si proteine. Pestele practic porneste regenerarea a noi celule nervoase.

5. Gandeste pozitiv. Gandurile negative genereaza substante chimice care blocheaza conexiunile intre neurotransmitatori. Cum spunea Henry Ford : " Daca gandesti ca poti, sau nu poti, toto timpul vei avea dreptate"

6. Asculta muzica baroca. Muzica estepoarta catre lumea inerioara, atinge locuri pe care noi nu suntem capabili sa le descoperim. Ajuta creativitatea, expresia personala. Usureaza invatarea.
http://www.youtube.com/watch?v=xozvnMZ7Jq4

7. Provoaca`ti creierul. Daca nu in folosim,il pierdem. Joaca sah, rezolva cuvinte incrucisate, invata sa canti la un instrument, fa exercitii de matematica, calatoreste in locuri noi, mergi la expozitii de arta, citeste, studiaza ceva. Scrie si deseneaza cu mana nedominanta. Deschide`ti mintea noilor experiente si formelor de gandire. Toate acestea ajuta unei mai bune functionari a creierului.

Putem trage concluzia ca in acest "Mileniu al Mintii", unica maniera de a fi competitivi si de a mentine un echilibru in vietile noastre este sa nu muncim mai mult,ci mai bine, sa alegem calitatea in detrimentul cantitatii...!

Albert Einstein: “Important este sa nu te opresti din a-ti pune intrebari!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu